Q&A

Her kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål om UNSPSC og dansk UNSPSC. Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, kan du sende det til unspsc@gs1.dk.   

Hvorfor en dansk udgave af UNSPSC?

Danske offentlige institutioner og private virksomheder er bevidst om, at vi færdes i en global Verden. Derfor efterspørger de klassifikationsstandarder, som er internationale. UNSPSC er den mest anvendte klassifikationsstandard, når det kommer til større virksomheder og offentlige institutioner med et bredt sortiment for indkøb af varer og tjenesteydelser. UNSPSC anvendes til søgning i kataloger, kontering af fakturalinjer og andet, hvor der også indgår danske tekster. Og godt nok taler mange danskere godt engelsk, men når det drejer sig om fagudtryk indenfor såvel kendte, som ukendte områder, er det for de fleste både nemmere og mere præcist at udtrykke sig på sit modersmål. Derfor er der behov for en version af UNSPSC hvor teksterne er danske.       

Bliver det obligatorisk at bruge den danske udgave af UNSPSC kodelisten?

Ved klassificering af UNSPSC er det selve koden, som er det vigtige. Har I klassificeret jeres varer/tjenesteydelser ved hjælp af den efterspurgte UNSPSC version på et andet sprog, så er der ikke behov for at klassificere igen. Disse koder vil kunne anvendes. Jeres kunder vil i deres systemer anvende de danske tekster og jeres påførte koder.

Kan man komme med ændringsforslag til oversættelsen?

Ja, hvis man i arbejdet med UNSPSC finder oversættelser, som ikke er præcise, eller forkert oversat, så udfyld skabelonen nedenfor og send den i en mail til unspsc@gs1.dk.

Skabelonen beder om oplysninger om:

Find skabelonen her

Hvad hvis der mangler en kode i UNSPSC?

Hvis du ikke kan finde en UNSPSC kode, som dækker din vare eller tjenesteydelse, så er det muligt at stille ændringsforslag til UNSPSC. Kontakt unspsc@gs1.dk for mere information.

Hvorfor er segment 51 ikke oversat til dansk?

Segment 51 indeholder koder for lægemidler, og da der i Danmark anvendes ATC-koder til gruppering af lægemidler, er det valgt ikke at oversætte dette segment.  

Er UNSPSC koder det samme som GTIN?

Nej. GTIN (Global Trade Item Number ®) er et globalt unik varenummer. Det betyder, at en 0,5 l kildevand fra én producent vil have ét GTIN, mens en 0,5 l kildevand fra en anden producent vil have et andet GTIN. Begge produkter vil have UNSPSC 50202310 ”Kildevand eller mineralvand”. Så samme UNSPSC men forskellige GTIN’s.

Er UNSPSC en generisk ID?

Nej, UNSPSC er bredere end generisk ID. For eksempel vil 0,5 l kildevand og 1,5 l kildevand samt 1 l kildevand med ferskensmag have samme UNSPSC kode, mens et generisk ID vil være forskellig.

Kan jeg bruge de samme koder til kunder i flere lande?

Ja, hvis der efterspørges samme version af UNSPSC.